ДРУГИ

Няколко стари снимки на рунически камъни от Швеция

Представените тук няколко стари снимки са изцяло от Швеция и датират от първата половина на XX век. За тяхното съществуване научихме след като съвсем случайно ги открихме публикувани в блог за стари и редки снимки от цял свят, озаглавен Rare Historical Photos (https://rarehistoricalphotos.com/). Смятаме, че този блог ще се окаже изключително интересен за онези от Вас, които се интересуват от подобни фотографии.

За снимките на рунически камъни авторите на блога споделят, че са се сдобили с тях чрез сайта на Шведския съвет за националното наследство (https://www.raa.se/in-english/). Сред тях има няколко, които показват праисторически и антични паметници, както и археологически проучвания. Те не са включени тук, понеже ние подбрахме за Вас само онези, на които личат рунически знаци. За Ваше улеснение под всяка фотография сме добавили кратка анотация, състояща се от няколко основни информационни компонента: сюжет на фотографията, локация на руническия камък, български превод на руническия надпис, сигнатура на руническия надпис според това как е заведен в базата данни за скандинавски рунически текстове (https://rundata.info/) и годината в която е направена снимката. Информация за същността на руническите камъни може да откриете в статиите „Руническите камъни (част I)„, „Руническите камъни (част 2)“ и „Руническите камъни в Йелинг, Дания„.

Момиче позира до руническия камък в Сьодерби, община Екерьо (Sö 305). Надписът върху него гласи: Сиби и Тьорви издигнаха този камък в памет на Торкел, техният баща. Снимката е от 1930 г.

                                                                     

Рунически камък от остров Аделсьо. Надписът (U 10) гласи: Нека този камък бъде в памет на Ойпир и… (тук прекъсва). Снимката е от 1917 г.

 

Мъже изправят рунически камък в близост до град Сорунда, община Нюнесхамн. Надписът (Sö 217) гласи: Свартингур и Каури и Гудмундур и Скаури и Кнутур издигната този камък в памет на Оутригур, техният баща, който загина в свитата на Гудве. Снимката е от 1930 г.

 

Лингвистът Илаяс Весен и фотографът Харолд Фейт-Ел очертават с боя руническите надписи и изображенията върху камъка от Кунгсхаулет в Сьодерманланд. Руническият надпис (Sö 106) гласи: Алрикур, синът на Сигридур, издигна този камък в памет на баща си Спьоут, който е бил на запад, опустошавал и воювал в градовете. Той познаваше всички крепости от пътуването. Снимката е от 1929 г.

 

Рунически камък в местността Херестад, община Удевала. Надписът върху него (Vg 194) гласи: Гудмундур направи тези монументи в памет на Ормур, неговият син. Снимката е от 1936 г.

 

Паднал и сцепен рунически камък в местността Юреста в Сьодерманланд. Надписът върху него (Sö 140) гласи: Сандар издигна камъка в памет на Йоуар /или Айвар/, неговият родственик. Никой няма да има по-способен син. Нека Тор го пази. Снимката е от 1899 г.

 

Две момичета позират до скала с рунически надпис и изображения, намираща се в местността Сауби в Упланд. Надписът (U 90) гласи: Вефридур издяла тази каменна плоча в памет на брат си Терфур; и Мунди в памет на своя брачен роднина. Снимката е от 1934 г.

 

Гунел Хамнер, дъщеря на фотографа Дж. Хамнер, позира до два рунически камъка в двора на църквата в Стенкумла на остров Готланд. Единият надпис (G 207) гласи: Боутмундур и Боутрейфур и Гунвар, те издигнаха камъка… стопанство и уседна на юг с кожите. И той срещна своя край в Улфсхала. Другият надпис (G 208) гласи: Боутмундур и Боутрейфур и Гунвар издигнаха този камък… , техният баща. Нека Бог и Божията майка помогнат на душата му по-добре отколкото можем да се помолим… Снимката е от 1923 г.

 

Рунически камък от стопанство в Тьорнби, Упланд. Надписът (U 43) гласи: Оуфейгур и Сигмар и Фрейбьорн, те издигната /камъка/ в памет на Йорундур, техният баща, съпругът на Гунна. Ернфастур изсече тези руни. Снимката е от 1934 г.

 

Руническият камък от Ньобелехолм, община Ветланда. Надписът (Sm 101) гласи: Гункетъл постави този камък в памет на Гунар, неговият баща, синът на Хроуди. Хелги го положи, неговият брат, в каменен саркофаг в Бат в Англия. Снимката е от 1944 г.

 

Мъж позира до рунически камък до град Оденсала до Стокхолм. Надписът (U 455) гласи: Улфур и Нербьорн и Несбьорн и Хемингур издигнаха камъка в памет на Боргулф, техният баща. Снимката е от 1925 г.

 

Мъж укрепва пропукан рунически камък в местността Сведьорна, Вестерготланд. Надписът (Vg 169) гласи: Тоулир и Торни направиха тези монументи в памет на Тоурир и Клаки /или Глега/, техните синове. Снимката е от 1936 г.

 

Рунически камък от местността Сьодра Сетра в Солентюна (един от Камъните на Ярлабанки). Надписът (U 101) гласи: Хемингур и Ярлабанки, те разчистиха пътя и направиха мостовете в памет на техния баща; и Аустридур в памет на нейните синове Ингифастур и Ингвар. Нека Бог помогне на душите им. Снимката е от 1934 г.

 

Рунически надписи върху скала край път в близост до град Сьодертеле в Сьодерманланд. Надписът в дясно (Sö 311) гласи: Холмфастур разчисти пътя в памет на Инги… неговата добра майка… негова. Другият надпис (Sö 312) гласи: Холмфастур разчисти пътя и направи мост в памет на Гам…, неговият баща, който живя в Несбир. Нека Бог помогне на душата му. Ейстейн. Снимката е от 1930 г.

 

Студент позира до рунически камък от град Вестерос, Вестманланд. Надписът (Vs 13) гласи: Фолквидур издигна всички тези камъни в памет на своя син Хедин, братът на Онундур. Брейдур изсече руните. Снимката е от 1918 г.

 

Илаяс Весен и Харолд Фейт-Ел боядисват руническите надписи и изображенията върху Рамсундската скала, намираща се до град Рамсунд в Сьодерманланд. Руните и изображенията представят скандинавската легенда за Сигурдур, който убива дракона Фафнир. Руническият надпис (Sö 101) гласи следното: Сигридур, майка на Алрикур, дъщеря на Ормур, направи този мост за душата на Холмгеир, баща на Сигрьодур, нейният съпруг. Снимката е от 1928 г.

 

Скала с рунически надписи и изображения, намираща се до село Гранби в община Валентюна. Надписът (U 337) гласи: Хемингур и Сялфи и Йохан, те издялаха /камъка/ в памет на техния баща Финвидур и Варгас /или Варгхос/ и Рагнфрийдур и тяхната майка, и в памет на Ингигердур и в памет на Калфур и Гердар и… Той сам притежаваше всичко в началото. Тези бяха техните роднини. Нека Бог помага на душите им. Весети изсече тези руни. Снимката е от 1940 г.

 

Момиче позира до рунически камък от село Лейста в община Упсала. Надписът (U 1006) гласи: Вийгдярфур и Йорундур и Сигбьорн издигнаха този камък в памет на Свартунгур, техният баща. Снимката е от 1926 г.

 

Рунически камък от град Бробю, окръг Скьоне. Надписът (Sö 144) е следният: Оустригур, Агмундур /и/ Сигреифур, те издялаха камъка в памет на Боуви, техният способен баща. Снимката е от 1899 г.

 

Камъкът от Хунинге на о. Готланд. Той датира от VIII в. Снимката е от 1933 г.

 

Лингвистът Ото фон Фрийзен стои между два камъка на о. Готланд, маркиращи порта. Върху левия камък има рунически надпис (G 8), който гласи: Олав от Судерс ни направи. Снимката е от 1923 г.

 

Рунически камък от град Ледберг в Йостерготланд. На него има изображения с митологичен характер – вероятно Рагнарьок. Надписът (Ög 181) разположен върху двете му страни, гласи следното: Биси постави този камък в памет на Торгаутур… неговият баща, и Гунна, двамата. Бодил, имел, ковчеже. Снимката е от 1945 г.

 

Момиче стои до скала с рунически надпис в местността Скилинге, община Сконе. Надписът гласи: Атфари и Торгисъл изсякоха руните в памет на Хаурси, техният баща, и в памет на Видфари, техният брат. Снимката е от 1931 г.

Автор: Saga Nordurlanda

8
0

КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: