ИСТОРИЯ

Дуелът през X в. според исландски саги

В 16 исландски саги, повечето от които съставени през XIII – XIV в., и отнасящи се за периода от ок. 870 г. докъм първата половина на XI в., се открива богата информация за дуели (hólmganga), провеждани с цел разрешаване на социални конфликти. В различни части от средновековния Север, тези дуели са придружени от специфични ритуали и правила. По своята същност обаче те остават еднотипни и предоставят възможност за незабавно разрешаване на конфликтни взаимоотношения. Поради тази тяхна характеристика исландското общество понякога ги използва с цел да ограничи ескалацията на кръвните вражди. Но поради своя насилствен характер тази практика остава по-скоро като възможност, а не закон, приложим в конкретни ситуации.

В анализираните саги се забелязва, че в описанията, отнасящи се за втората половина на X в., все по-радко се споменава за дуели. В началото на XI в. такива описания вече съвсем отсъстват. Причините за това трябва да се търсят преди всичко в навлизането на християнството в Скандинавия. В резултат дуелите в Норвегия са забранени като жестока, езическа и неправомерна практика. Това оказва своето влияние и в Исландия, където дуелите постепенно биват изоставени и забравени.

Въпреки краткотрайното съществуване на дуелите в Исландия, сведенията за тях предоставят интересен поглед върху част от социалните практики на ранното исландско общество.

За да прочетете цялата публикация, кликнете тук.

 

1
0

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: